荣光无限论坛

QQ登录

只需一步,快速开始

搜索

明報周刊1881期---林冰訪問哥哥

最後那部份不是太清晰,所以把文字打出來給大家.

唔俾入娛樂圈。
林:人地親生仔,爹o地媽咪都未敢話唔俾?你不過是義父,咁霸道?
張: 讀得書,點解唔讀書呀?讀得書,唔使入娛樂圈。
林:從而可知,縱使是天王巨星,亦有一篇娛樂圈血汗史。
往柏林做評判
(褟嘉珍到,拿來一個英文的電影劇本。本來不打算去柏林影展做評判的張國榮,不知是否是受我林某一番話影響,竟同褟嘉珍討論起檔期來。最後,期好似度掂,張決定去柏林,並對小清說會去英國探望義子,並同埋佢一齊去睇歌劇。)
張:(對禢嘉珍)你做監製指那部由葉纓執導的暫名《紅色戀人》的電影),我至接的咋。
(禢說:吓?咁要同爾冬陞講吓啦。因為爾也在籌備開戲,亦褟嘉珍監製。)
林:爾冬陞將會拍咩野戲呀?
(褟說是關於日本幫會的,現正在做資料搜集。)
張:(很愉快同自信的掹吓手)男主角又係我添。  
林:哥哥,你搬去加多利山,D傳媒又如影隨形咁追蹤你到加多利山。你的感覺係點呀?會唔會覺得好討厭呀?
張:無所謂,如果唔係黎智英,佢地搵地產入屋影o左我屋企,我未必咁快賣o左間屋。間屋賣o左賺咁多,我都要多謝黎智英啦。
演戲無關身材
林:再問你一個問題,你成日話唔去荷李活拍片,又話佢地去到荷李活,拍親都重複舊時,應該拍D荷李活無嘅,有中國特色的,你估同你人仔細細,唔夠大件頭,拍埋去D鬼處,唔夠件頭,唔夠好睇有無關連呢?
張:唔夠件頭?林冰,演戲喎,你估段秤呀?你知唔知湯告魯斯有幾矮呀?你知羅拔烈福拍《俏郎君》同巴巴拉史翠珊平行,要挖條坑俾巴巴拉史翠珊行嘛?德斯汀荷夫曼、阿爾柏仙奴又有幾矮嘛。林冰,演戲唔係講件頭嘅,係講呢度(用手將自己個頭,上、下、左、右圈o左一個圈來示意,帶著激動的,冰姐,霎時間也變了林冰,林冰。)
林:(我鍾意張國榮,因為佢有呢份激動,但時常口講心果句。時常暴露內心世界,都是我喜歡的。)

为什么图片是剪开了的呢

下面引用由刘堅英2004/11/30 10:52am 发表的内容:
張:唔夠件頭?林冰,演戲喎,你估段秤呀?你知唔知湯告魯斯有幾矮呀?你知羅拔烈福拍《俏郎君》同巴巴拉史翠珊平行,要挖條坑俾巴巴拉史翠珊行嘛?德斯汀荷夫曼、阿爾柏仙奴又有幾矮嘛。林冰,演戲唔係講件頭嘅,係講呢度(用手將自己個頭,上、下、左、右圈o左一個圈來示意,帶著激動的,冰姐,霎時間也變了林冰,林冰。)
     依家系食脑时代,武松打虎?麻醉弹一早就有啦。
原来是重载 八错
第一张好友爱
哎,发现我实在需要进修粤语。。。
一直觉得哥哥这套睡衣特可爱
哥哥是个多么活泼的人啊,想你