荣光无限论坛

QQ登录

只需一步,快速开始

搜索

[转帖]张国荣闹人

王 家 衛 遠 赴 阿 根 廷 四 個 月 拍 了 部 非 常 具 爭 議 性 的 同 性 戀 電 影 《 春 光 乍 洩 》 , 內 裡 張 國 榮 與 梁 朝 偉 有 一 場 很 大 膽 的 床 上 戲 。    

事 後 不 但 偉 仔 公 開 表 示 被 王 家 衛 屈 拍 床 上 戲 , 連 張 國 榮 都 在 演 唱 會 公 開 鬧 王 家 衛 「 自 私 」 、 「 唔 知 拍 乜 」 , 差 點 兒 連 累 他 舉 行 唔 到 演 唱 會 , 出 不 到 碟 。    

究 竟 在 阿 根 廷 的 幾 個 月 裡 , 發 生 了 什 麼 事 ? 張 國 榮 鬧 人     在 十 二 月 廿 一 日 晚 的 演 唱 會 裡 , 張 國 榮 到 臨 完 場 時 突 然 鬧 王 家 衛 , 說 因 為 要 拍 《 春 光 乍 洩 》 , 差 點 不 能 如 期 回 港 開 演 唱 會 。    

他 說 : 「 拍 《 春 光 乍 洩 》 , 我 真 係 唔 知 佢 ( 指 王 家 衛 ) 做 乜 呀 ! 我 去 阿 根 廷 一 個 月 , 有 三 個 星 期 都 肚 屙 , 因 為 變 形 蟲 入 肚 , 瘦 足 十 幾 磅 ! 但 有 人 ( 指 王 家 衛 ) 好 自 私 、 搞 成 咁 都 唔 肯 放 我 走 , 我 當 時 好 驚 , 驚 唔 夠 時 間 趕 返 準 備 演 唱 會 同 出 碟 ! 」    

而 早 前 , 梁 朝 偉 拍 完 《 春 光 乍 洩 》 回 港 , 便 在 傳 媒 前 表 示 被 王 家 衛 屈 拍 床 上 戲 。 他 說 : 「 本 來 話 拍 接 吻 戲 , 點 知 拍 拍 , 變 床 上 戲 , 要 求 愈 愈 高 。 」 王 家 衛 反 駁    

對 於 被 張 國 榮 及 梁 朝 偉 指 責 , 王 家 衛 不 以 為 然 地 說 : 「 我 諗 真 相 唔 係 你 諗 得 咁 嚴 重 , 我 一 直 都 拍 得 好 愉 快 。 其 實 係 張 國 榮 、 梁 朝 偉 講 笑 ! 佢 應 該 係 緊 張 部 戲 , 所 以 講 幫 戲 宣 傳 。 我 應 該 多 謝 佢 !    

其 實 邊 拍 戲 好 幸 苦 , 因 為 有 好 多 困 難 , 咁 演 員 有 怨 言 都 好 正 常 , 人 始 終 有 情 緒 。    

我 冇 話 過 唔 放 張 國 榮 走 , 其 實 佢 變 形 蟲 入 肚 , 我 有 俾 佢 休 息 , 仲 搵 人 香 港 帶 好 多 藥 俾 佢 。 因 為 大 家 都 唔 係 好 信 得 過 當 地 醫 院 。    

「 其 實 張 國 榮 邊 同 我 無 乜 , 佢 仲 話 叫 我 唔 好 結 局 要 佢 死 , 因 為 佢 話 想 留 條 伏 線 拍 續 集 。 」    

至 於 梁 朝 偉 說 被 屈 拍 床 上 戲 , 王 家 衛 反 駁 說 : 「 佢 ( 指 偉 仔 ) 一 早 知 道 要 同 Lesile ( 指 張 國 榮 ) 拍 床 上 戲 , 一 早 已 經 講 明 , 佢 兩 個 好 清 楚 個 故 事 講 乜 。 張 國 榮 更 加 唔 會 有 問 題 , 因 為 係 佢 指 導 偉 仔 拍 場 戲 。 」    

其 實 發 生 那 麼 多 問 題 , 全 因 要 遠 赴 阿 根 廷 這 偏 遠 地 方 , 王 家 衛 解 釋 : 「 選 呢 個 地 方 有 意 思 , 感 覺 係 天 涯 海 角 , 有 一 種 遠 離 現 實 塵 世 氣 氛 。 度 好 少 中 國 人 , 而 每 一 個 中 國 人 都 有 自 己 獨 特 感 情 故 事 , 同 性 戀 只 係 其 中 一 種 感 情 。 」    

而 王 家 衛 的 助 手 彭 綺 華 補 充 : 「 我 諗 拍 咁 耐 , 係 因 為 天 災 人 禍 , 一 來 邊 講 西 班 牙 話 , 二 來 又 遇 正 七 年 落 雹 , 又 遇 正 經 濟 部 長 落 台 , 跟 住 又 罷 工 , 又 全 市 停 電 , 街 上 邊 直 情 唔 俾 偷 拍 。 邊 人 對 中 國 人 又 好 奇 怪 , 唔 會 理 睬 ; 其 實 為 演 員 安 全 , 我 已 經 請 保 鑣 , 佢 出 街 就 有 保 鑣 跟 住 。 各 種 困 難 , 唔 多 唔 少 令 到 演 員 唔 開 心 ! 但 我 諗 佢 應 該 體 諒 ! 」
看粤语我很闹心啊····
哥哥其实也是喜欢多说话 记者又有话传话
但王家卫后面那话说得过分了 他的电影是没剧本嘛
什么叫 係 佢 指 導 偉 仔 拍 場 戲
其实一场戏拍那么久,有抱怨是难免的,何况王家卫的戏看都要看几遍才能理解,演员就更加难了
是不是夸大了........我想哥哥不会是这种语气的
抱怨一下嘛,无可厚非啊。
他们都是心知肚明的,哥哥跟他合作过这么多次,对王家卫早清楚了。
哥哥喜欢开玩笑,又口无遮拦的。调侃一下老友也很正常啊。
其实我小小的觉得这是哥哥跟他的哥迷们撒娇。。
正好宣传新戏啊
麻麻≡≡,,,感觉哥哥后来说起来这件事都很调皮的开玩笑似地
不过老王是挺自私的,哥哥公然在演唱会上说一定是开玩笑的,他在演唱会上开的玩笑多了去了,很喜欢他在演唱会上开的玩笑,百听不厌。
拍墨镜的戏就是折腾个没完~
雖然這部片子很好,但我還是希望哥哥在拍這部片前能看過劇本。一部感人的同志片有很多拍法,我其實真的覺得他向舒琪說的一樣被剝削了。
墨镜王 哎~~不想说了~我相信哥哥的~哥哥为人向来正直
有看《春光再泄》
记录拍摄部分过程
体会那种不同的人生
哥哥 敬业
可以把那种现实拍摄的逼真
那是我最喜欢的一部电影
墨镜导演有时确实挺变态的!哥哥为了拍这个戏,身体都垮了,真叫人心疼呢!
哥哥在采访中明确说过,当时他明明是给了剧本,哥哥说明了要开演唱会,王就表示说这次就三个星期就可以啦,你放心这次可以轻轻松松地拍一部剧就好了。哥哥向来对演唱会特别重视的,每一个细节都不能出问题的。但是这一次,到后来连衣服都没有完全弄妥帖。哥哥对朋友向来没话说,这次,是真的触到哥哥的底线了。开玩笑?宣传?天啊,他真的是什么都敢说,哥哥如果说出来了,就一定是他想了很久了的。